VJEŠTINA

Kuk Sul Do, u prijevodu "Put tradicionalnih korejskih borilačkih vještina", opsežan je sistem borilačkih vještina nastao iz tradicije borilačkih tehnika razvijanih u Koreji kroz stoljeća njenog postojanja.

Kuk Sul Do nije sport, niti samo još jedna metoda samoobrane.

Kuk Sul Do je potpuna borilačka vještina posvećena razvoju umne snage i zdravog življenja te očuvanju tradicionalnih korejskih borilačkih umjetnosti.

skill

KUK korejska

SUL borilačka vještina

DO put

Osoba koja odluči krenuti "putem tradicionalnih korejskih borilačkih vještina" razvijat će

Samokontrolu (disciplina)

Samosvijest (iskustvo)

Samopouzdanje (znanje)

Požrtvovnost (uslužnost)

Mir uma i duha (meditacija)

Zašto KSD?

Za samoobranu, Kuk Sul Do vrlo je efikasan. Kombinacija udaraca nogama, rukama, bacanja, gušenja, zahvata na zglobovima te tehnike s raznim vrstama oružja čini prekrasan i efikasan "čvrsto - mekani" stil, u kojem je naglasak na brzini i tečnosti pokreta.

U spoju s fizičkim treningom; meditacija, vježbe disanja, tehnike akupresure i akupunkture, upotrebljavaju se kako bi se poboljšalo i održalo zdravlje, razvila unutarnja snaga i usporio proces starenja organizma.

Kroz trening, uči se razumijevanje prirode koja nas okružuje i kako se odnosi i odražava na nas. Nakon toga istinski učenici borilačkih vještina stalno razvijaju poštovanje prema svojim bliskim osobama, obitelji, prijateljima, učiteljima te prema svim ljudima. Razvoj junior/senior odnosa sa instruktorom povećat će znanje i sposobnosti u velikom razmjeru. Kroz stalno uvježbavanje, trening i disciplinu postiže se uvid u unutarnje biće, dok se istovremeno poboljšavaju osobne profesionalne kvalitete i odnosi.

Potpuni sistem tradicionalnih korejskih borilačkih vještina, osobama koje ga vježbaju omogućuje da postanu bolji ljudi, sposobni da se obrane od raznih napada (psihičkih i fizičkih). Omogućuje da budu zdravi i snažni; ljudi koji su uvijek spremni i uvijek mogu pomoći.

Kuk Sul Do kakav se danas prakticira nastao je iz tri grupacije korejskih borilačkih vještina: "Sah Do Mu Sul" (plemenske i obiteljske borilačke vještine), "Bool Kyo Mu Sul" (budističke borilačke vještine) i "Koong Joong Mu Sul" (vještine korejske kraljevske vojske).

Kuk Sul Do mješovita je tradicionalna borilačka vještina "čvrsto-mekanog" stila te pokriva spektar azijskih borilačkih vještina i tehnika.

Udarci rukama

Metode udaranja sa zatvorenim i otvorenim šakama, uključujući dlan i zglob. Udarci laktovima, ramenima i prstima. Udarci u vitalne točke. Blokiranje i hvatanje udaraca.

Nožne tehnike

Osnovni udarci. Udarci u okretu i u skoku. Kombinirajući udarci. Dupli udarci. Udarci u vitalne točke.

Bacanja i hvatovi

Bacanja tijelom i projekcijska bacanja. Nožna bacanja. Hvatovi za vitalne točke. Obrana od hvatova. Tehnike hrvanja i borba na tlu.

Tehnike poluga na zglobovima

Metode sprječavanja napada polugama. Tehnike lomljenja zglobova. Kombinirajuće tehnike poluga. Tehnike kontrole i preusmjeravanja, te tehnike privođenja i vođenja.

Tehnike padanja i akrobatika

Fizička priprema i tehnike spretnosti. Tehnike zaštite tijela (padovi). Akrobatika za obranu i napad.

Tehnike životinjskih stilova borbe

Tehnike zasnovane na pokretima ili karakteristikama pojedinih borbenih životinja kao što su tigar, bogomoljka, ždral, zmija, orao...

Tradicionalno korejsko oružje

Kratki i dugi mačevi i štapovi. Palice spojene sa užetom ili lancem. Koplje i štap za hodanje. Uže, pojas i lepeza.

Metode liječenja u borilačkim vještinama

Akupresura i akupunktura. Sistemi unutarnje energije. Biljna medicina.

Tehnike meditacije i disanja

Tehnike kontrole daha i disanja. Meditativni položaji za disanje i tehnike koncentracije.

Osnivač Kuk Sul Do-a

Kuk Sa Nym

Kuk Sa Nym je titula koja u prijevodu znači - Nacionalni Učitelj.

Osoba koja nosi tu titulu je Učitelj najvećeg mogućeg ranga korejskih nacionalnih vještina. Ta titula se dodjeljuje od strane korejskih državnih tijela te nadležnog državnog sveučilišta.

Glavni majstor – SungKon Lim (u daljnjem tekstu Kuk Sa Nym), počeo se baviti borilačkim vještinama u ranoj mladosti.

Vježbao je i proučavao sljedeće vještine: Kuk Sool Won, Hapkido, Yudo, Tae Kwon Do, Kung Fu, Boks, Hrvanje, Gimnastiku, Kick Boxing, Sportsku Medicinu i Vojne borilačke vještine.

Kuk Sa Nym je 1990. godine osnovao Svjetsku Kuk Sul Do Uniju, vodeće tijelo za razvoj Kuk Sul Do borilačkih vještina, a 1994. godine je od korejske vlade i nacionlanog sveučilišta u Seulu dobio titulu Kuk Sa – glavni nacionalni Učitelj za područje korejskih nacionalnih-tradicionalnih borilačkih vještina.