O vještini

Kuk Sul Do znači «Put tradicionalnih korejskih borilačkih vještina».
Kuk Sul Do je opsežni sistem borilačkih vještina koje su nastale iz bogate tradicije i raznih borilačkih tehnika razvijanih u Koreji kroz stoljeća njenog postojanja. Kuk Sul Do nije sport, niti samo još jedna metoda samoobrane.

Kuk Sul Do je potpuna borilačka vještina koja je posvećena razvoju umne snage i zdravog življenja te očuvanju tradicionalnih korejskih borilačkih umjetnosti.

Za samoobranu, Kuk Sul Do je vrlo efikasan. Kombinacija udaraca nogama, rukama, bacanja, gušenja, zahvata na zglobovima te mnoštvo tehnika sa raznim vrstama oružja čini prekrasan i efikasan “čvrsto – mekani” stil, u kojem je naglasak na brzini i tečnosti pokreta. U spoju sa fizičkim treningom; meditacija, vježbe disanja, tehnike akupresure i akupunkture se upotrebljavaju da bi se poboljšalo i održalo zdravlje, razvila unutarnja snaga i usporio proces starenja organizma. Kroz trening, prvo se uči razumijevanje prirode koja nas okružuje i kako se odnosi i odražava na nas. Nakon toga istinski učenici borilačkih vještina stalno razvijaju poštovanje prema svojim roditeljima, učiteljima te prema svim ljudima.

Razvoj junior/senior odnosa sa instruktorom povećat će znanje i sposobnosti u velikom razmjeru. Kroz stalno uvježbavanje, trening i disciplinu postiže se uvid u unutarnje biće, dok se istovremeno poboljšavaju osobne  profesionalne kvalitete i odnosi.

To je potpuni sistem tradicionalnih korejskih borilačkih vještina i kao takav osobama koje ga vježbaju omogućuje da postanu bolji i savršeniji ljudi, sposobni da se obrane od raznih napada (psihičkih i fizičkih). Omogućuje da budu zdravi i snažni ljudi koji su uvijek spremni i uvijek mogu pomoći.

Značenje imena Kuk Sul Do se očituje u njegovim dijelovima: Kuk – znači korejske, Sul – znači borilačke vještine i umjetnosti, Do znači put – ali ne put kao staza u fizičkom smislu, nego put snažne energije svemira, put univerzalnog kretanja energija, put mudrosti, radosti, mira i svega što postoji, za čovjeka to je put prosvjetljenja i spoznaje svega što jest.

 Slijedeće osobne kvalitete razvijauju se kroz trening Kuk Sul Do-a: 

 Samokontrola (disciplina)

Samosvijest (iskustvo)

Samopouzdanje (znanje)

Požrtvovnost (uslužnost)

Mir uma i duha (meditacija)

Zašto vježbati Kuk Sul Do? 
Polaznik će naučiti važne tehnike disanja i fizičkog kondicioniranja, a isto tako i metode povećanja nivoa vlastite svijesti i samosvijesti. Kuk Sul Do  trening se ulijeva u sve aspekte života te uvijek putuje s nama.

Svaki vježbač Kuk Sul Do-a je istraživač i pustolov, učenik, znanstvenik i učenjak. Svaki vježbač kreće u avanturu istraživanja samoga sebe i otkrivanja svojih potencijala i mogućnosti.

 

Zdravlje

Kuk Sul Do trening izgrađuje i um i tijelo. Program vježbanja je pažljivo dizajniran da bi kondicionirao, izgradio i održavao mišićni tonus, snagu, koordinaciju i totalnu mentalnu i duhovnu budnost.

Razvoj karaktera

Trenutni cilj Kuk Sul Do-a je dobrobit za onoga koji ga vježba. Uz stjecanje zavidne vještine borbe, razvija se karakter svakog vježbača. Snaga karaktera postiže se kroz razvoj duha. Strpljenje, uljudnost, poštivanje, čast i poštenje, skromnost, odanost, darežljivost, predanost, disciplina i sreća su kao dodatni bonus u ovoj vještini.

Disciplina

Učešće u Kuk Sul Do-u zahtijeva od svakog vježbača da razvija samodisciplinu. Poboljšanje u fizičkim sposobnostima stečenim kroz trening odmah je vidljivo vježbaču, ali njegova samodisciplina biti će prepoznata i od strane drugih. Fizičke aktivnosti se koriste da bi se povećale mentalne sposobnosti, što na poslijetku dovodi i do razvoja samodiscipline.

Žene i djeca

Za žene Kuk Sul Do nudi vrlo efikasno rješenje samozaštite kao i pomoć u skidanju neželjenih kilograma te poboljšanju mišićnog tonusa kroz zanimljivo i vrijedno iskustvo vježbanja.

Djecu Kuk Sul Do uči samoobrani, povećava samopouzdanje, pažnju, te koordinaciju uma i tijela – zato i pedijatri i dječji psiholozi toplo preporučuju vježbanje borilačkih vještina kao podizanje kvalitete života svakog djeteta.  Uz to omogućuje im da se dobro zabave.

Kuk Sul Do za cijelu obitelj  može biti interesantno, zabavno i vrijedno sredstvo za provođenje kvalitetnog vremena sa svojom obitelji te kao efikasno sredstvo za jačanje međuosobnih veza.

 

OSNIVAČ KUK SUL DO-a

KUK SA NYM

Kuk Sa Nym je titula koja u prijevodu sa korejskog jezika znači: Nacionalni Učitelj – osoba koja nosi tu titulu je Učitelj najvećeg mogućeg ranga korejskih nacionalnih vještina. Ta titula se dodjeljuje od strane korejskih državnih tijela te nadležnog državnog sveučilišta.

Glavni majstor – SungKon Lim (u daljnjem tekstu Kuk Sa Nym), počeo  se baviti borilačkim vještinama u najranijoj mladosti, vježbao je i proučavao slijedeće vještine: Kuk Sool Won, Hapkido, Yudo, Tae Kwon Do, Kung Fu, Boks, Hrvanje, Gimnastiku, Kick Boxing, Sportsku Medicinu, Vojne borilačke vještine. Kuk Sa Nym je 1990. godine osnovao Svjetsku Kuk Sul Do Uniju, vodeće tijelo za razvoj Kuk Sul Do borilačkih vještina, a 1994. godine je od korejske vlade i nacionlanog sveučilišta u Seulu dobio titulu Kuk Sa – Glavni nacionalni učitelj za područje korejskih nacionalnih-tradicionalnih borilačkih vještina.

 

Današnji Kuk Sul Do je nastao iz slijedeće tri grupacije korejskih borilačkih vještina i to: “Sah Do Mu Sul” što znači plemenske i obiteljske borilačke vještine, “Bool Kyo Mu Sul” što znači budističke borilačke vještine te iz “Koong Joong Mu Sul” što se prevodi kao vještine korejske kraljevske vojske. Kao sistem borilačkih vještina Kuk Sul Do pokriva cijeli spektar svih azijskih borilačkih vještina i tehnika te načina kondicioniranja tijela kao i umnog razvoja i treninga sa oružjem, što uključuje slijedeće vještine:

Udarci rukama
1. Metode udaranja sa zatvorenim i otvorenim šakama, uključujući dlan, zglob, udarci laktovima udarci prstima, te posebne tehnike udaraca rukama
2. Udarci u vitalne točke
3. Udarci rukom (podlaktica,nadlaktica) i ramenima
4. Blokiranja i hvatanja udaraca

Nožne tehnike
1. Osnovni udarci
2. Udarci u okretu
3. Udarci u skoku
4. Kombinirajući udarci.
5. Dupli udarci
6. Udarci u vitalne točke
7. Specijalni udarci

Bacanja i hvatovi
1. Bacanja tijelom
2. Projekcijska bacanja
3. Nožna bacanja
4. Hvatovi za vitalne točke
5. Obrana od uhvata
6. Tehnike hrvanja
7. Borba na tlu

Tehnike poluga na zglobovima
1. Metode sprječavanja napada polugama
2. Tehnike lomljenja zglobova
3. Kombinirajuće teh. poluga
4. Tehnike kontrole i preusmjeravanja
5. Tehnike privođenja i vođenja

Tehnike padanja i akrobatika
1. Fizička priprema i tehnike spretnosti
2. Tehnike zaštite tijela ( padovi )
3. Akrobatika za obranu i napad

Fizička priprema
1. Cijelokupni trening Stretching-a (istezanja) i dinamičke fleksibilnosti
2. Kardiovaskularni trening (trening izdržljivosti )
3. Mišični trening (snaga )
4. Jačanje ligamenata i tetiva
5. Trening jačanja i kondicioniranja zglobova

Tehnike životinjskih stilova borbe
Tehnike zasnovane na pokretima ili karakteristikama pojedinih “ borilačkih “ životinja kao što su Tigar, Bogomoljka, Ždral, Zmija, Orao…

Tradicionalno korejsko oružje
1. Mač, kratki, srednji, dugi, jedan ili dva mača, ravni ili zakrivljeni.
2. Štap, kratki, srednji, dugi, sa jednim ili sa dva.
3. Palice spojene sa užetom ili lancem (Itan Bong)
4. Koplje
5. Štap za hodanje
6. Uže, pojas
7. Lepeza
Trenira se i sa još 24 vrste tradicionalnog oružja iz korejskih vojnih vještina te sa budističkim i obiteljskim oružjem. (specijalne vrste noževa za bacanje, lanaca, koplja, luk i strijela, samostreli itd.)

Metode liječenja u borilačkim vještinama (počinju se učiti od instruktorskog nivoa nadalje)
1. Akupresura,
2. Akupunktura
3. Sistemi unutarnje energije
4. Biljna medicina

Tehnike meditacije i disanja
1. Razne tehnike kontrole daha i disanja
2. Meditativni i položaji za disanje
3. Tehnike koncentracije

Kao što se vidi u Kuk Sul Do-u se ne bavimo samo tehnikama napada i obrane nego i proučavanjem metoda liječenja, razvoja energije tijela i fizičkog treninga te naravno bavimo se i filozofijom tradicionalnih borilačkih vještina. Sve to omogućuje potpuni psihički i fizički razvoj osobe koja vježba Kuk Sul Do.